Život sa visokim holesterolom
Možete da nađete sve neophodne informacije da razumete šta je holesterol, njegov uticaj na globalnom nivou, uzroke i posledice, i kako da visok holesterol stavite pod kontrolu.
Visoki holesterol
Šta je to visoki holesterol ?
Holesterol je voskasta supstanca nalik masti, koja se može naći u svakoj ćeliji tela, čiji je nužni sastojak. On igra i važnu ulogu u telesnim funkcijama kao što su proizvodnja hormona i varenje. Holesterol se proizvodi u jetri , i ta proizvodnja je dovoljna da pokrije telesne potrebe. Ipak, postoji još jedan izvor holesterola: namirnice životinjskog porekla kao što su mleko, jaja i meso. Da bismo izbegli višak holesterola, stručnjaci preporučuju da, kao deo zdrave ishrane, hranom unosimo što je moguće manje holesterola.1,2
Detalji o lipoproteinima
Čujem da postoji dobar holesterol i loš holesterol. Je li to tačno?
I da, i ne… U stvari, holesterol je samo holesterol, ali on putuje kroz krv na proteinima koji se nazivaju “lipoproteini”, kojih ima dve vrste:
Lipoprotein niske gustine (LDL)
Ovaj tip holesterola se naziva “lošim” holesterolom i čini većinu holesterola u telu
Lipoprotein visoke gustine (HDL)
Ovaj holesterol se naziva „dobrim“ holesterolom, jer „apsorbuje“ holesterol, koji se vraća u jetru, prerađuje i na kraju eliminiše.3
Ne potcenjujte nivo holesterola
Šta su znaci viška holesterola? Da li je to ozbiljno stanje?
Višak holesterola u krvi, što se naziva HIPERHOLESTEROLEMIJA, obično ne daje ni znake, ni simptome, pa je zato redovna kontrola važna. Posebno kada se uzme u obzir da, i to je tačno, hiperholesterolemija može da ima ozbiljne posledice.
Ako HDL holesterol doprinosi eliminaciju viška holesterola, sa suprotne strane, LDL holesterol može da se lepi na zidove vaših krvnih sudova i stvara naslage koje se nazivaju “ATEROMATOZNI PLAK” (ili ATEROM). Kako ovaj plak postaje deblji, unutrašnjost arterija postaje sve uža, i taj se proces naziva ateroskleroza. Kako ovaj plak raste, on slabi protok krvi i može da pokrene srčano oboljenje. I konačno, kada se protok krvi do srca prekine, može da izazove bol u grudima (koji se naziva angina), srčani udar (infarkt miokarda) pa čak i srčanu slabost.3,5,6
Pratite svoju dnevnu ishranu
Imam visoki holesterol. Treba li da po svaku cenu izbegavam masti?
U stvari, ukupna količina masti u Vašoj ishrani treba da se drži na nivou od 20% do 30% Vašeg dnevnog unosa.7
Reference
2
Cox RA, Garcia-Palmieri MR. Cholesterol, triglycerides, and associated lipoproteins. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Walker HK, Hall WD, Hurst JW, eds. Boston, MA: Butterworths; 1990.