My Health Partner Logo
Opuštam se

Kako životinje mogu da vam pomognu da se opustite

Woman relax with a cat

 

Ako imate kućnog ljubimca, verovatno već znate koliko zabave i privrženosti oni mogu da donesu. Međutim, da li znate da vam mogu doneti i mentalne i emocionalne koristi? Ovo se posebno odnosi na pse. Oni mogu da smanje stres, anksioznost, depresiju kao i da olakšaju usamljenost!

Više od bilo koje druge životinje, psi su razvili određenu sposobnost da razumeju mnoge reči koje im upućuju ljudi. Oni mogu i da protumače ton vašeg glasa, govor tela i gestove. Osim toga, oni će osetiti vaše emocionalno stanje, a ako je potrebno, mogu vam pomoći da popravite raspoloženje. Mnoge studije su pokazale da pas kao kućni ljubimac može da smanji stres i anksioznost. Ali kako? Kako se može objasniti „supermoć“ kućnih ljubimaca?

Stub: opustite telo

Dodir

Kućni ljubimci, kao što su psi i mačke, ispunjavaju osnovnu ljudsku potrebu za dodirom. Milovanje, grljenje i dodirivanje vašeg ljubimca može da vam pomogne da se lako i brzo smirite kada ste pod stresom.

Struktura

Imati psa zahteva redovno hranjenje i raspored fizičkih aktivnosti. Važno je da organizujete dnevnu rutinu za svog ljubimca, koja i vama odgovara!

Značenje

Kućni ljubimci mogu da vam pomognu da pronađete smisao i svrhu svog života. Kada starite, gubite stvari koje su vam ranije zaokupljale vreme (npr. deca, posao). Imati kućnog ljubimca može da vam donese osećaj ispunjenosti.

Mreža

Kada vodite psa u šetnju, to je odlična prilika da pozovete prijatelja da vam se pridruži ili prilika da upoznate druge vlasnike kućnih ljubimaca.

 

Pored toga, kućni ljubimci mogu da vam pomognu da se brinete o sebi. Oni podstiču razigranost, smeh i fizičke aktivnosti, što može da poveća vašu energiju. Pa, šta čekate? Izaberite sebi kućnog ljubimca već danas!