My Health Partner Logo
Fizički sam aktivan/aktivna

Kako da vežbate kod kuće bez odgovarajuće opreme

Woman exercice at home in front of PC

Bilo bi sjajno imati opremu za vežbanje kod kuće umesto da morate da idete u teretanu, ali cena za mnoge može biti previsoka! Oprema je sjajna stvar, ali nije neophodna: postoje načini za vežbanje i bez nje. Evo kako.

Šetnja 

Čak i ako je bolje da se šeta napolju, na primer u šumi, to nije uvek moguće, na primer, zbog loših vremenskih uslova. Pa hodajte u kući! Idite gore-dole niz stepenice nekoliko puta. Ova aerobna vežba sa malim opterećenjem će vam pomoći da zategnete noge. Nema stepenica? Samo idite od sobe do sobe u kući nekoliko puta – možda neće biti baš uzbudljivo, ali će ispuniti svrhu (a možda će vas čak i podsetiti da uradite nešto što ste zaboravili!).

Sklekovi

Ovo verovatno nije omiljena vežba većine ljudi, ali lakši načini za njihovo izvođenje će pomoći da ih učinite manje teškim. Uradite ih na kolenima, umesto da držite noge ispravljene. Ili još jedan način: možete da radite stojeće sklekovi uza zid. Sklekovi su odlični za jačanje snage ruku i rad mišića grudnog koša.

Skokovi zvani zvezda

U detinjstvu su uvek bili zabavni! Pa, i u odraslom dobu oni su odlična kardiovaskularna vežba, a dobri su i za zagrevanje.

Trbušnjaci

Ovo je najbolja vežba za jačanje trbušnih mišića. Kada počinjete, nije neophodno da podignete glavu sve dok osećate da vam se mišići istežu.

Podizanje nogu

Korisno za jačanje snage u nogama. Ako vam je teško da radite ovu vežbu sa ispravljenim nogama, pokušajte da ih lagano savijete.

Čučnjevi 

Noge i zadnjica će se zategnuti uz pomoć čučnjeva. Za manje pokretne ljude, čak i sedenje i ustajanje iz obične stolice će biti dovoljno sve dok to možete da uradite nekoliko puta.

Trčanje u mestu

Trčanje je odlična vežba za vaše srce. Možete zaboraviti da vežbate tako što ćete trčati u mestu kod kuće dok gledate TV ili slušate muziku.

Ples

Ples donosi psihološke i fizičke koristi. Može da vam popravi raspoloženje, pojača vašu životnu radost. Pored toga, predstavlja  odličan trening za vaš kardiovaskularni sistem.

Dizanje lakših tegova

Skupi, odgovarajući tegovi su bonus, ali nisu neophodni. Samo koristite ono što vam se nađe pri ruci. Počnite sa nečim laganim što se lako drži, kao što je konzerva graška, i pređite na teže predmete: boce sa mlekom, flaše tečnog deterdženta za pranje veša ili bokale sa vodom.

Vežbe uz/niz stepenice

Većina ljudi ima stepenice u svom domu. Nekoliko ponavljanja je sve što je potrebno da mišići nogu budu aktivni (samo ne zaboravite da budete oprezni).