My Health Partner Logo
Hipertenzija

Mućkalica

Mućkalicaimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementTrajanje pripreme15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementVreme kuvanja90 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcije2
image showing recipe preparationFromelementOdEurope

250-300 g teleće meso od buta, 
•    5–6 žutih, crvenih i zelenih paprika, 
•    2 glavice crnog luka, 
•    2-3 paradajza, 
•    malo ljute paprike,
•     ulje od koštica grođža ili od komine masline, 
•    Peršunov list, 
•    Jodirana morska so ili himalajska ili kalijumova so 
•    Senf “dižon”- kafena kašičica

 

Priprema:

Teleće meso isecite na manje kocke, posolite i uvaljajte u senf. Propržite ga na ulju, a zatim dodajte iseckani crni luk i dinstajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje.Kad luk omekša, ubacite paprike nasečene na kocke i nastavite s dinstanjem. Oljušteni paradajz očistite od smenki i iseckajte, pa sastavite s meso. Ostavite da se sve krčka, uz povremeno dolivanje vode. Kad meso i povrće omekšaju, posolite, umešajte seckanu ljutu papriku i seckani svež peršun.

Savet - idealna kombinacija za ručak. Juneće meso od buta, obično se svrstava u  i kategoriju.Oni koji pate od povišenog holesterola I žele da zaštite srce i krvne sudove , pored odstranjivanja vidljivih masnoća , trebalo bi meso da kuvaju, dinstaju ili peku, jer meso u toku prženja, pored sopstvene masnoće, upija I mast u kojoj se prži.Teleće meso sadrži razne hranljive materije, naročito vitamine B6,B12, gvođže i cink. Teletina, za razliku od masnih mesa (svinjetina, ovčetina…)ne sadrži puno zasićenih masti, te s toga mogu povremeno da koriste osobe koje imaju povišene vrednosti lipida u krvi, kao i dijabetičari.