Mućkalica
250-300 g teleće meso od buta,
• 5–6 žutih, crvenih i zelenih paprika,
• 2 glavice crnog luka,
• 2-3 paradajza,
• malo ljute paprike,
• ulje od koštica grođža ili od komine masline,
• Peršunov list,
• Jodirana morska so ili himalajska ili kalijumova so
• Senf “dižon”- kafena kašičica
Priprema:
Teleće meso isecite na manje kocke, posolite i uvaljajte u senf. Propržite ga na ulju, a zatim dodajte iseckani crni luk i dinstajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje.Kad luk omekša, ubacite paprike nasečene na kocke i nastavite s dinstanjem. Oljušteni paradajz očistite od smenki i iseckajte, pa sastavite s meso. Ostavite da se sve krčka, uz povremeno dolivanje vode. Kad meso i povrće omekšaju, posolite, umešajte seckanu ljutu papriku i seckani svež peršun.
Savet - idealna kombinacija za ručak. Juneće meso od buta, obično se svrstava u i kategoriju.Oni koji pate od povišenog holesterola I žele da zaštite srce i krvne sudove , pored odstranjivanja vidljivih masnoća , trebalo bi meso da kuvaju, dinstaju ili peku, jer meso u toku prženja, pored sopstvene masnoće, upija I mast u kojoj se prži.Teleće meso sadrži razne hranljive materije, naročito vitamine B6,B12, gvođže i cink. Teletina, za razliku od masnih mesa (svinjetina, ovčetina…)ne sadrži puno zasićenih masti, te s toga mogu povremeno da koriste osobe koje imaju povišene vrednosti lipida u krvi, kao i dijabetičari.