Musaka sa mlevenim mesom i spanaćem
Sastojci:
• 500 gr spanaća
• 250 g mlevenog mesa
• 250 ml supe od povrća domaća (samo tečnost )
• 3 glavice crvenog luka
• 1 kašika crvene mlevene paprike
• 2 kašike ulja od koštica grožđa ili od komine masline
• 2 -3 belanca
• Gazirana mineralna voda oko 100ml
• so,biber, mešani začin - bez aditiva
Priprema:
U dubljoj posudi, zagrejati ulje i dinstati sitno iseckan luk.Kada luk fino opusti i požuti dodati spanać i dinstati još 10-tak min.
Izdinstati meso . U posudu sipati red spanaća, red mesa , završiti sa spanaćem. Na kraju umutiti šam od belanaca sa gaziranom vodom , potom preliti preko musake i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 do 20 min.
Savet- Musaka može da se konzumira sa paradajzom ili sa zelenom salatom. Spanać sadrži minerale, posebno kalijum i magnezijum koji normalizuju krvni pritisak.
Nemojte čuvati spanać duže od 3 dana u frižideru, jer gubi nutritivna svojstva, kao i ukus.
Sok ili salata od svežeg spanaća sa limunovim sokom popravlja krvnu sliku
i normalizuje glukozu u krvi.