Pastrmka u foliji sa blitvom
Sastojci za pripremu ribe:
• Pastrmka
• Peršunov list
• Biber
• Jodirana ili himalajska so
• Maslinovo ulje od komine za pečenje
• Beli luk
• limun
Sastojci za barenu blitvu:
• blitva 250g
• beli luk – 3 čena
• jodirana ili himalajska ili kalijumova so
• maslinovo ulje od komine
Priprema ribe:
Očišćenu pastrmku, dobro operate, prosušite i začinite sa svih strana sa marinadom od sino seckanog belog luka, peršunovog lista, bibera, ulja, limuna. Tako pripremljenu ribu, uvijte u alu foliju i pecite u dobro zagrejanoj rerni 20 min, na 200 stepeni. Pred kraj pečenja otvorite foliju kako bi pastrmka dobila lepu boju. Pečenu ribu servirati, sa prelivom od limuna, maslnovog ulja, belog luka i peršuna.
Priprema blitve:
Sa oprane blitve, odstraniti drškice. U ključaloj i posoljenoj vodu staviti blitvu, kuvati 7-10 min. Kuvanu blitvu ocediti, dodati malo ulja i iseckani beli luk, pa posoliti.
Savet – bar dva puta nedeljno bi trebalo konzumirati ribu, jer pruža zaštitu srca I krvnih sudova zahvaljujući nezasićenoj masnoj kiselini – Omega-3. Riba je odličan je izbor kompletnih belančevina, gvožđa, kalcijuma i fosfora. Masna riba (losos, skuša, haringa, sardine, tunjevia…) sprečava stvaranje krvnih ugrušaka (tromboksan).
Pastrmka snižava holesterol, “jača” krvne sudove i nerve. Spada u grupu ne masnih riba, tako da je odličan izbor za večeru, uz zelenu vrstu povrća (barena blitva, spanać ili uz svežu zelenu ili kupus salatu). Vrlo je važno da se riba ne prži, već da se peče na pek papiru, u foliji il da se griluje. Zbog sadržaja holesterola u kožici, preporuka je da je ne konzumirate.
Blitva poboljšava cirkulaciju, prečava hipertenziju I formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara (infarkta).