My Health Partner Logo
Dislipidemija

Pastrmka u foliji sa blitvom

Pastrmka u foliji sa blitvomimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementTrajanje pripreme20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementVreme kuvanja30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcije1
image showing recipe preparationFromelementOdEurope

Sastojci za pripremu ribe:


•    Pastrmka
•    Peršunov list
•    Biber
•    Jodirana ili  himalajska so
•    Maslinovo ulje od komine za pečenje
•    Beli luk
•    limun


Sastojci za barenu blitvu:


•    blitva 250g 
•    beli luk – 3 čena
•    jodirana ili himalajska ili kalijumova so
•    maslinovo ulje od komine

 

Priprema ribe:

Očišćenu pastrmku, dobro operate, prosušite i začinite sa svih strana sa marinadom od sino seckanog belog  luka, peršunovog lista, bibera, ulja, limuna. Tako pripremljenu ribu, uvijte u alu foliju i pecite u dobro zagrejanoj rerni 20 min, na 200 stepeni. Pred kraj pečenja  otvorite foliju kako bi pastrmka dobila lepu boju. Pečenu ribu servirati, sa prelivom od limuna, maslnovog ulja, belog luka i peršuna.

Priprema blitve:

Sa oprane blitve, odstraniti drškice. U ključaloj i posoljenoj vodu staviti blitvu, kuvati 7-10 min. Kuvanu blitvu ocediti, dodati malo ulja i iseckani beli luk, pa posoliti.

Savet – bar dva puta  nedeljno bi trebalo konzumirati ribu, jer pruža zaštitu srca I krvnih sudova zahvaljujući nezasićenoj masnoj kiselini – Omega-3.  Riba je odličan je izbor kompletnih belančevina, gvožđa, kalcijuma i fosfora. Masna riba (losos, skuša, haringa, sardine, tunjevia…) sprečava stvaranje krvnih ugrušaka (tromboksan).

Pastrmka snižava holesterol, “jača” krvne sudove i nerve. Spada u grupu ne masnih  riba, tako da  je odličan izbor za večeru, uz zelenu vrstu povrća (barena blitva, spanać ili uz svežu zelenu ili kupus salatu). Vrlo je važno da se riba ne prži, već da se peče na pek papiru, u foliji il da se griluje. Zbog sadržaja holesterola u kožici, preporuka je da je ne konzumirate.

Blitva poboljšava cirkulaciju, prečava hipertenziju I formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara (infarkta).