Pileći sataraš
Sastojci:
• 250 pilećih prsa
• 1 veća glavica luka
• 2 zelene paprike
• 4 paradajza
• 1 peršuna
• 1 tikvica
• 250 ml domaceg paradajz
• malo soli
• malo crvene ljute paprike
• malo bibera
• ulje od komine masline ili od koštica grođža
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstati pileća prsa (iseći na kockice), dok ne požute, a zatim ih izvadite van, te na istom ulju propržiti luk, tikvicu, papriku, paradajz (sve sitno iseckano), dodati so i biber, dinstati još 7-8 minuta, zatim dodati izmiksanu piletinu i sok od paradajza. Dinstati još 7-8 minuta.Na kraju dodati sitno seckani peršinov list.
Savet
Sataraš konzumirati uz kupus salatu, začinjenu hladno ceđenim maslinovim uljem, jodironom solju i limunovim sokom. Piletina je veoma svarljiva i važan je izvor vitamina i belančevina. Sadrži manje zasićenih masti i holesterola nego crveno meso, osim kožice, koju ne bi trebalo konzumirati. Za one koji žele da zaštite srce i krvne sudove treba češće da koriste piletinu i to bez kožice, naročito belo meso, što pogoduje sniženju krvnog pritiska i normalizaciji holesterola.