My Health Partner Logo
Dijabetes

Pileći sataraš

Pileći  satarašimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementTrajanje pripreme15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementVreme kuvanja30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcije2
image showing recipe preparationFromelementOdEurope

Sastojci:


•    250 pilećih prsa
•     1 veća glavica luka
•     2 zelene paprike
•     4 paradajza
•     1 peršuna 
•     1 tikvica
•     250 ml domaceg paradajz 
•     malo soli
•     malo crvene ljute paprike
•     malo  bibera
•     ulje od komine masline ili od koštica grođža

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstati  pileća prsa (iseći na kockice), dok ne požute, a zatim ih izvadite van, te na istom ulju propržiti luk, tikvicu, papriku, paradajz (sve sitno iseckano), dodati so  i biber, dinstati još 7-8 minuta, zatim dodati izmiksanu piletinu i sok od paradajza. Dinstati još 7-8 minuta.Na kraju dodati sitno seckani peršinov list.

Savet

Sataraš konzumirati uz kupus salatu, začinjenu hladno ceđenim maslinovim uljem, jodironom solju i limunovim sokom. Piletina je veoma svarljiva i važan je izvor vitamina i belančevina. Sadrži manje zasićenih masti i holesterola nego crveno meso, osim kožice, koju ne bi trebalo konzumirati. Za one koji žele da zaštite srce i krvne sudove treba češće da koriste piletinu i to bez kožice, naročito belo meso, što pogoduje sniženju krvnog pritiska i normalizaciji holesterola.