My Health Partner Logo
Dijabetes

Pire od tikvica i karfiola

Pire od tikvica i karfiola image
image showing recipe preparationPreparation timeelementTrajanje pripreme20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementVreme kuvanja15 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcije2
image showing recipe preparationFromelementOdEurope

Sastojci:


•    1 srednja  glavica karfiola
•    1 tikvica
•    parče praziluka
•    4 čena belog luka
•    voda ili pileći bujon
•    tucana paprika
•    biber
•    jodirana so po ukusu
•    prstohvat sušenog korijandera
•    ulje 1 supena kašika

 

Priprema- Karfiol oprati i izdvojiti cvetove. Kuvati ga u posoljenoj vodi sa oljuštenom tikvicom, isečenom na krupnije komade, oko 15 -20 min. Kuvani karfiol i tikvicu dobro procediti i  izblendirati. Na kraju dodat sitno ceckani beli luk, praziluk, začine, ulje i sve dobro  sjediniti. Dekorisati tucanom paprikom i sitno seckanim prazilukom. 

Savet: piru konzumirati za ručak sa “jačom “vrstom mesa ili za večeru uz živinsko meso ili ribu.

Karfiol igra veoma važnu ulogu kada su srčana oboljenja u pitanju. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko telo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti.

 Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum, kojim ova namirnica obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.