Pire od tikvica i karfiola
Sastojci:
• 1 srednja glavica karfiola
• 1 tikvica
• parče praziluka
• 4 čena belog luka
• voda ili pileći bujon
• tucana paprika
• biber
• jodirana so po ukusu
• prstohvat sušenog korijandera
• ulje 1 supena kašika
Priprema- Karfiol oprati i izdvojiti cvetove. Kuvati ga u posoljenoj vodi sa oljuštenom tikvicom, isečenom na krupnije komade, oko 15 -20 min. Kuvani karfiol i tikvicu dobro procediti i izblendirati. Na kraju dodat sitno ceckani beli luk, praziluk, začine, ulje i sve dobro sjediniti. Dekorisati tucanom paprikom i sitno seckanim prazilukom.
Savet: piru konzumirati za ručak sa “jačom “vrstom mesa ili za večeru uz živinsko meso ili ribu.
Karfiol igra veoma važnu ulogu kada su srčana oboljenja u pitanju. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko telo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti.
Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum, kojim ova namirnica obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.