ČORBICA OD BROKOLIJA
Sastojci
• 1 glavica crnog luka
• 300- 400 g brokolija
• ulje od koštica grožđa ili od komine masline
• voda ili bujon od ćuretine
• suvi začin, bez aditiva
• jodirana morska so ili himalajska so
• beli luk u prahu
• peršunov list
• bujon od ćuretine
Priprema:
Bujon od ćuretine- ubacite ćuretinu u vodu, dodajte malo soli, bibera.
Iseckati crni luk i dinstati ga na ulju i malo vode ili bujon od ćuretine, pa dodati opra I usitnjen brokoli (ne mora jako sitno). Ostaviti da se kuva dok ne omekša, oko 10 do 15 minuta, pa dodati malo suvog začina i soli.
Procediti brokoli, pa ga ubaciti u blender da se usitni, sa svežim peršunovim lišćem.U vodu u kojoj se kuvalo povće dodati izblendirani brokoli. Može se dodati još malo vode ili bujon od ćuretine. Po želji I ukusu , dodati još malo bibera, beli luk i svež peršunov list.
Ćuretinu iseckati u čorbicu ili ostaviti ga kao komada sa strane i tako ga konzumirati.
Savet - Čorbicu možete konzumirati kao obrok ili deo obroka, za ručak ili za večeru. Brokoli se preporučuje gojaznim osobama sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, dijabetičarima I naravno svima onima koji vode računa o svom zdravlju.
Ćuetina spada posniju vrstu mesa. Masti su pretežno zastupljene kožici, koju ne bi trebalo konzumirati. Ćuretina sprečava anemiju, podržava zdravlje srca, sadrži arginin , koji je neophodan za sintezu azot oksida koja širi krvne sudove, poboljšava dotok krvi do organa i sprečava taloženje masnih naslaga na krvne sudove i time čuvaju kardiovaskularno zdravlje.