My Health Partner Logo
Dijabetes

ČORBICA OD BROKOLIJA

ČORBICA OD BROKOLIJAimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementTrajanje pripreme15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementVreme kuvanja20 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcije2
image showing recipe preparationFromelementOdEurope


Sastojci

•    1 glavica crnog luka 
•    300- 400 g brokolija 
•    ulje od koštica grožđa ili od komine masline
•    voda ili bujon od ćuretine
•    suvi začin, bez aditiva
•    jodirana morska so ili himalajska so 
•    beli luk u prahu
•    peršunov list 
•    bujon od ćuretine

Priprema:

Bujon od ćuretine- ubacite ćuretinu u vodu, dodajte malo soli, bibera.

 Iseckati crni luk i dinstati ga na ulju i malo vode ili bujon od ćuretine, pa dodati opra I usitnjen brokoli (ne mora jako sitno). Ostaviti da se kuva dok ne omekša, oko 10 do 15 minuta, pa dodati malo suvog začina i soli. 
Procediti brokoli, pa ga ubaciti u blender da se usitni, sa svežim peršunovim lišćem.U vodu u kojoj se kuvalo povće dodati izblendirani brokoli. Može se dodati još malo vode ili bujon od ćuretine. Po želji I ukusu ,  dodati još  malo bibera, beli luk i svež peršunov list.

Ćuretinu iseckati u čorbicu ili ostaviti ga kao komada sa strane i tako ga konzumirati.

Savet  -  Čorbicu možete konzumirati kao obrok ili deo obroka, za ručak ili za večeru. Brokoli se preporučuje gojaznim osobama sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, dijabetičarima I naravno svima onima koji vode računa o svom zdravlju.

Ćuetina spada  posniju vrstu mesa. Masti su pretežno zastupljene  kožici, koju ne bi trebalo konzumirati. Ćuretina sprečava anemiju, podržava zdravlje srca, sadrži arginin , koji je neophodan za sintezu azot oksida koja širi krvne sudove, poboljšava dotok krvi do organa i sprečava taloženje masnih naslaga na krvne sudove i time čuvaju kardiovaskularno zdravlje.